Christian Øland

Den danske dirigent Christian Øland blev som bare 18-årig optaget i dirigentklassen på Sibelius Akademiet i Helsinki. Allerede året efter – i 2014 – blev han udnævnt, af chefdirigent Hannu Lintu, til assisterende dirigent for Det Finske Radio Symfoniorkester. Christian Øland modtog i 2016 Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Talentpris, og samme år modtog han ‘Arne Hammelboes Rejselegat’ uddelt af Dansk Kapelmesterforening.

I sæsonen 2016/17 vender Øland blandt andre tilbage til Odense Symfoniorkester både i efteråret og foråret, og i efteråret 2017 dirigerer han for første gang Sønderjylland Symfoniorkester, Den Kongelige Svenske Ballet og DR Symfoniorkestret. I april 2017 dirigerede Øland en fuld produktion af Benjamin Brittens opera ‘A Midsummer Night’s Dream’ med Helsinki Sinfonietta og Sibelius Akademiets Operaklasse. Højdepunkter fra Ølands 2015/16 sæson inkluderede koncerter med orkestre som Copenhagen Phil, Odense Symfoniorkester, Aarhus Symfoniorkester og som co-conductor for det internationale nordiske ungdomsorkester ‘OrkesterNorden’. I April 2016 blev Christian Øland særligt inviteret til at deltage i en masterclass med Herbert Blomstedt og Det Danske Radio Symfoniorkester, hvor Øland dirigerede Sibelius 2. symfoni. I løbet af sæson 2014/15 dirigerede han det Finske Radio Symfoniorkester i flere projekter. Blandt andet i en børnekoncert i værker af Sibelius, og ved en koncert i samarbejde med den engelske dirigent og komponist Oliver Knussen i en nordisk uropførelse af værket Der Nächtige Wanderer af den hollandske komponist Reinbert de Leeuw.

Samme sæson dirigerede Christian Øland det finske moderne musik ensemble ‘NYKY-ensemble’ i en nordisk uropførelse af den italienske komponist Fausto Romitellis værk An Index of Metals fra 2003. Efter premieren blev ensemblet og Øland inviteret til at opføre værket på den finske musikfestival ‘Flow Festival’. Christian Øland studerede klaver og fagot i sit hjemland Danmark inden han startede sine dirigentstudier på Sibelius Akademiet. Som fagottist har han spillet adskillige gange i Det Finske Radiosymfoniorkester, og han har vundet forskellige priser i ungdomskonkurrencer i Danmark.

Christian studerer forsat på Sibelius Akademiet, hvor han har modtaget undervisning af bl.a. professor Atso Almila, Hannu Lintu, Leif Segerstam, Jorma Panula, Herbert Blomstedt, Mikko Franck og Esa Pekka Salonen.

 

Comments are closed.